Ce inseamna „transpose”? Cum se foloseste?

Fie ca folosesti o chitara sau un pian digital,in 50% din cazuri exista posibilitatea sa transpui o cantare intr-o gama potrivita pentru tine. In celelalte 50% din cazuri,fie nu ai un capodastru (pentru chitara),fie canti pe un pian acustic.In primul caz,poti cumpara un capodastru de la primul magazin de muzica (30-35 de lei). In al doilea caz,nu ai cum sa rezolvi,va trebui sa inveti mai mult,sa te descurci fara.

*a pune capodastrul la spatiul X al chitarii =a  transpune +X , unde X=1 reprezinta un semiton  (din pacate pentru chitara nu exista optiunea de a transpune -X; la pianul digital exista)

Sa presupunem ca ai gasit acordurile la o cantare care iti place mult,dar e prea jos pentru vocea ta. Presupunem ca ar fi in Do major ( C ),dar tie ti-ar trebui in Re (D). Daca transpui +1,obtii C# => transpui +2 astfel incat sa ajungi in Re. Ce-ai rezolvat? Tu stii cantarea/Ai acordurile in C,o canti asa,in C,dar de fapt tu canti in D transpunand +2.

Cum am zis mai sus,daca vrei sa canti la un pian digital,cauta in meniul lui „Transpose”,si ai si posibilitatea de a traspune -X. astfel ca daca o cantare e prea sus, o transpui -1/-2/etc pana ajungi la ce vrei tu.

*La pianele digitale mai vechi,exista posibilitatea de a transpune de la -6 la +6. La cele mai noi, se poate de la -12 la +12.

*Tine minte cand transpui: Nu exista E# si nici B#! => Daca transpui E +1 ajungi in F,respectiv din B+1 ajungi in C.

Un comentariu

Lasă un comentariu