Acordurile barre

Chiar dacă sunt grele,tot ai nevoie de ele. Uneori poți sa le eviți,de cele mai multe ori nu.

Să luăm ca exemplu, acordul F.Probabil primul de care se lovește fiecare începător.Chiar dacă la început pare greu,odată ce l-ai învățat,te ajută mult.

Pentru a forma un acord barat, trecem prin 2 etape : 
1.apăsarea cu indexul (uneori și cu inelarul ) a cel puțin 2 corzi - bararea.  
2.apasarea cu celelalte degete a unui alt acord,open (care are corzi libere)

Practic,pe acordul F asta înseamnă: 
1.cu degetul arătător se apasă toate corzile la fretul 1
2.cu celelalte 3 degete (mijlociu,inelar,degetul mic) se formează acordul E

Deci,de memorat: Bararea functionează ca și capodastrul. Daca aș bara tot E,dar la spațiul 2,n-aș mai forma acordul F,ci F#.

Ce acorduri poți să barezi? Orice acord,teoretic :) Practic,nu-ți ajung degetele uneori,în alte cazuri necesită prea multă forță pe care mâna ta nu o are. 
În general se barează acordurile E,A și C pentru a forma alte acorduri majore și acordurile e si a pentru a forma alte acorduri minore.

Un alt sfat important: La chitară,între două freturi avem un semiton. Adică pe orice coardă și la orice spațiu,dacă muți degetul un spațiu mai sus de la spațiul la care ești,obții o notă mai înaltă cu un semiton.

Deoarece sunt la fel ca formă,pentru a reține numele acordurilor barate,ne folosim de notele pe corzile 5 si 6 (ultimele două).
guitar-fretboard
Aici e o diagramă cu notele pe gâtul chitarei.

După cum se observă,pe coarda E,la fretul 1,avem nota F. Dacă barezi corzile de la spațiul 1 și acordul E obții acordul F.  Deci știind notele de pe coarda E,știi și acordurile barate cu E.
În același mod,pe coarda A la spațiul 1,avem nota A#. Deci bararea la spațiul 1 a tuturor corzilor,și a acordului A,ne conduce la acordul A#.


Se observă că la fretul 5 pe coarda E avem nota A. Barăm ca 
a-major-chord03aici și obținem acordul A.

Atenție,un acord poate avea mai multe forme. 
c-majorExemplu pentru C.
Observați că diferă fretul la care se barează. 
La fel funcționeaza și pentru acordurile minore. Mai jos aveți un videoclip demonstrativ. (Activati adnotarile)

Am zis că unele pot fi evitate. Cum? Eliminăm anumite note astfel încât degetul arătător sa fie într-o poziție mai relaxată,să nu mai apese toate corzile,și chiar dacă teoretic se obține alt acord derivat din primul,se poate folosi în locul lui. Exemplu: initial,F este sub forma 133211. Unii îl mai folosesc sub forma x33211. Mult mai usor ar fi x33210. IMG_20140512_221727 b este initial x24432 dar mai usor este xx4432. IMG_20140512_221659 Deși pot fi evitate,vă sugerez să exersați zilnic și acordurile barre normale,fără eliminări,deoarece ajută mult și cu ajutorul lor se poate obține cu totul un alt sunet în timpul cântatului ;) Daca aveti interbari,lasati pe pagina de facebook a blogului.

Lasă un comentariu